
YORUMLARIM:
Rus yazar tarafından kaleme alınmış eserde, birbirleri ile haftalık toplantılar tertip eden seçkin bir yazar grubunun bu toplantılarda hiçbir şekilde yazılı bir kaynak ya da materyalden faydalanmadan belirlenen bir konu üzerine doğaçlama konuşmaları konu edilmiştir.
Eserin başında, kulübün nasıl kurulduğu ana karakterin birinci tekil şahıs üzerinden anlatımı ile gerçekleştirilmiştir. Annesinin cenazesine gidebilmek için sahip olduğu tek değerli varlıkları olan kitapları satan ana karakter, döndükten sonra kendisini oldukça boşlukta hissetmiştir. Akabinde hiçbir kitap almadan yazılar yazmaya başlamıştır. Bir süre sonra tanınan ve sevilen bir yazar haline gelerek Harf Katilleri Kulübünü kurmaya karar vermiştir.
Zes, Rar Tyd gibi genelde üç harfli isimlere sahip olan yazarların bulunduğu grup yaklaşık 4 ya da 5 kişiden teşekkül etmektedir. Her hafta oldukça sıra dışı konular konuşulmakta ve konuşma sırası kimde ise o hafta o yazarın belirlenen konuda kendisi tarafından doğaçlama olarak anlatmak istediği şekilde süreç ilerlemektedir.
Eserde, yaklaşık 5 toplantılık bir serüvenin ardından Rar isimli karakterin vefat etmesi neticesinde kulüp buluşmaları sona erdirilmiş ve kitap da bu aşamada ana karakterin kendi içindeki yüzleşmesi ile nihayete ermiştir.
Toplantı konuları arasında, tiyatro oyunu şeklinde bir anlatımın canlandırılması, insanların neden 3 ağızlı olmadıkları ya da insanların öpüşmeden, yemeden ya da konuşmadan yaşamalarının mümkün olup olmadığı, Eks isimli yeni insan türünden meydana gelen bir distopik senaryo neticesinde insanların 1984 ya da Fahrenheit romanında olduğu gibi araştırmadan düşünmeden sisteme boyun eğerek robotlaşmış yaşamları gibi hususlar işlenmiştir.
İşlenen konu çeşitliliği bakımından okuyucusunu aynı kitap içinde farklı farklı serüvenlere götürebilen kitap, bunu sıradan öykü kitaplarında olduğu gibi sil baştan yeni karakter ve olay örgüleri ile değil, aynı karakterlerin fikir dünyalarının anlatımı neticesinde meydana gelen senaryolar ile gerçekleştirmeyi başarmıştır.
Ayrıca, toplumsal ve insani temellere dair önemli mesajlar da barındıran eserin vermek istediği birtakım hipotez ve önermeler alıntılar bölümünde gösterilmiştir.
Sonuç olarak eser, sıra dışı bir roman ve olaylar silsilesini inceleyerek farklı bir dünyaya gidip gelmek isteyen roman okuyucuları için tavsiye edilen kitaplar arasında gösterilebilir.
ALINTILARIM(*):
Kitap rafında bir kitap daha fazla olması demek, hayatta bir kişinin daha eksik olması demektir. Kitap rafıyla dünya arasında bir seçim yapmam gerekirse o zaman dünyayı tercih ederim.
Eski kitap raflarımın siyah boşluğunu dolduran hayali kitaplarımı ve hayallerimi tek tek aldıktan sonra görünmez harflerini adi bir mürekkebe batırıp onları yazılara, yazıları da paraya dönüştürdüm.
Yazarlar özünde, profesyonel kelime terbiyecileridirler; şayet satırlarda yürüyen kelimeler, canlı yaratıklar olsalardı hiç şüphe yok ki hayvanların havaya kalkmış bir kamçıdan korktukları, nefret ettikleri gibi kalem ucundan korkarlar, nefret ederlerdi.
Yavaş yavaş, okuryazar dünyasından seçilmiş kişiler burada, harfsizlik içinde toplanmaya başladılar. Düşünce bahçem herkese göre değil, Sayımız çok ve daha da azalacak. Çünkü boş rafların yükü çok ağırdır.
İnsan, profesyonelce veya sadece zevk için yapıyor olsa bile, başkalarının düşüncelerinden boşluk yaratıp kendi düşüncelerine az da olsa bir yer açmalı.
Herkesin seçim hakkı var. Bazı insanlar seçimini çoktan yapmıştır. Bazıları varlık mücadelesini, diğerleriyse yokluk mücadelesini seçmiştir.
Küçük dualardan büyük yakarışlara giden yol dine hakaretten geçer. En temiz, en yüze olan da bir anlığına bile olsa düşmelidir, lekelenmelidir. Yoksa temizin temiz, yücenin yüce olduğunu başka nasıl bilebiliriz ki?
Olay örgülü kişiler bir yazar için çok meşakkatlidir. Hayatları o kadar çok sahne, rastlaşma ve tesadüf barındırır ki onları bir olayın içine atarsanız hemen bir kısa hikaye veya roman oluştururlar. Temalı kişilerin varlıkları içkindir, olay örgüsüz hayatları ana yoldan sapmıştır, bir fikrin parçasıdırlar, ketum ve eylemsizdirler.
Eks (Latincede dışarıya anlamına gelmektedir.) fikrinin rahat vermediği adam bir idealist ve hayalperestti. Yarım yamalak bilgeliği, fikirleri faaliyete geçiremez, hayalleri dizginleyemezdi.
Düşünceler ve bitkiler karanlıkta yetişebilir, botanik ve edebiyat ışıksız da yapılabilir.
Fikirler çivi gibidir, ne kadar sert vurursan o kadar derine gider.
İnsanlar kör. O yüzden amaçları boş. Çok nadiren birileri boş olmayan bir şişeden içer.
Kafanın içinde ortaya çıkanı açıklamak için dünyayı dolaşmana gerek yok. Cevap tam burada, kafanın içinde, sorunun başucunda. Bir bilmece her zaman yanıtından oluşur, yanıtlar sorulardan daha eskidir, bu hep böyle olmuştur ve olmaya da devam edecektir.
Kelimeler kindar ve inatçı. Onları yok etmeye çalışan herkes er ya da geç onlar tarafından yok edilir.
DEĞERLENDİRMELERİM:
Konu: Eserde, birbirleri ile haftalık toplantılar tertip eden seçkin bir yazar grubunun bu toplantılarda hiçbir şekilde yazılı bir kaynak ya da materyalden faydalanmadan belirlenen bir konu üzerine doğaçlama konuşmaları konu edilmiştir.
Üslup: Eserde anlatım ve cümle yapısı basit yapılara indirgenmiştir. Bu yönüyle okuyucusu için sade ve anlaşılabilir bir biçem kullanıldığı belirtilebilir.
Özgünlük: Eser, konusu ve roman içinde işlenen örnekler itibariyle özgün bir roman türünde değerlendirilmeyi hak etmektedir.
Karakter: Karakter şeması, genel olarak kulüpteki karakterlerden teşkil edilmiş olsa da, konuşulan konulara dair meydana getirilen diyalog ve anlatımlarda farklı kurgusal karakterlere de yer verilmiştir. Bu husus kimi zaman anlatımda verilmek istenen mesajları gölgede bırakmış ve olay örgüsünün takibini zorlaştırıcı bir etki göstermiştir.
Akıcılık: Eser, konusu itibariyle tek seferde okunabilecek ve yer yer sürükleyici bir anlatıma sahiptir. Yine karakter şemasında ifade edilen hususlar dikkate alındığında kimi zaman durağanlık hissiyatı da verdiğinden akıcılık yönünden böylesine özgün bir konuya sahip bir kitaba rağmen biraz zayıf kaldığının ifade edilmesi gerekmektedir.
Genel: Yukarıda belirtilen kriterler uyarınca 10 üzerinden gerçekleştirilen değerlendirmede:
Konu: 8,5
Üslup: 8
Özgünlük: 8
Karakter: 6
Akıcılık: 6
puanlarını alan eserin genel ortalaması 7,3 puandır. Eser özellikle 7 barajını geçmeyi kesinlikle hak eden bir konuya ve özgünlüğe sahiptir. Sıradışı konusu sayesinde okuyucusunu meraklandırmayı başarabilmiş olsa da, karakter şemasının daha yalın tutulması ve daha akıcı bir anlatıma sahip olmuş olması halinde 8 barajını geçmeyi kesinlikle hak edecek kitaplar arasında telakki edilebilecektir.
(*) : Alıntılarım başlığındaki bütün kısımlar:
HARF KATİLLERİ KULÜBÜ
Yazar: Sigizmund Krjijanovski
Yayınevi: Aylak Adam Yayınları
Baskı: 1. Baskı - 2023
kapakta kullanılan fotoğraftaki kitaptan alıntı olarak kullanılmıştır.
ความคิดเห็น