YORUMLAR:
Adalet Ağaoğlu tarafından kaleme alınan eserde, kısa ve gündelik hikayeler ile ülkemizin ve insanların genel sorunları konu ediliyor.
Hikayelerin genel manada olay bazlı değil, durum bazlı hikayeler olduğu dikkat çekiyor. Yazarın anlatım biçimi de dikkate alındığında bu üslubun en baştan beri bilinçli olarak yapıldığı çünkü eserde öncelikle olaylara değil mesajlara önem vermek istediği anlaşılıyor.
Hikayelerde ana kahramanların ağzından konuşarak meydana getirilen omurga okuyucu için felsefi konuları derinlemesine düşündürmekle birlikte insanlığın temel konularına ilişkin yazarın düşüncelerini de ifade ediyor. Bunlar kısaca; din, özgürlük, gelenekler, sosyal tespitler gibi ana başlıklar olarak dikkat çekiyor.
Diğer öykü kitaplarına göre ilk okuyuşta oldukça durağan kalan eser, vermiş olduğu mesajlar ile okuyucusunu düşündürmeyi başarıyor. Bunu yaparken yazarının düşüncelerini doğrudan okuyucunun öğrenmesini sağlayan bir sohbet mahiyeti de taşıyor. Bazı eserlerde yazarlar kendi fikirleri olmayan düşünceleri de karakterlere söyletebilse de, eserin genelinde görülen tutarlılık içeren fikirler dikkate alındığında, yazarın okuyucuya gerçek düşüncelerini belirttiği gayet anlaşılıyor.
Sonuç olarak eser, birçok yönden okuyucusunu düşündüren ve diğer birçok yazarın yaptığı gibi hayata ve onun temel unsurlarına ilişkin düşünceler barındırıyor. Bu konuda özellikle meraklı okuyucular tarafından okunması gerektiği ifade edilebilir.
NOTLAR(*):
Zaten, bu kadın gövdesinin durduğu yerden içinde bulunduğu yere, doğaya egemenliği, gerçeğe ilişkin her türlü ölçüt, varsayımımızı geçersiz kılmakta.
Bütün sürgünler bilirler birbirlerini, bilmezlenirler. İpuçlarını çekmek tehlikelidir; insan dayanamayabilir…
Hayatlar hep, görünmez bir el tarafından yazılıyor, bozuluyor, yeniden kurulup, yeniden dağıtılıyordu.
Hayat ve hikayesi: Her şeyin bir yeri, zamanı,, bir geldisi, gittisi, kaldısı vardır.
Eğer Tanrı kadın olsaydı, bu giyim kuşam meselesini böyle belirsiz bırakmaz, ayrıntılarıyla açıklardı.
Haykırmak istiyordum: İnsanların gitgide içlerine saklandıkları, deniz diplerinin kabuklu hayvanlarına benzedikleri, değme-dokunma duygularını da yitire yitire, kendi içerindeki uğultuya boğuldukları, korkarım artık kabuklar içindeki iniltileri de duyamaz hale gelecekleri- yoksa geldikleri mi?- şu çağda, yitip gitmemiş duyarlılıklardan başka kutsal saydığım hiçbir şey yok.
DEĞERLENDİRME:
Konu: Eserde, kısa ve gündelik hikayeler ile ülkemizin ve insanların genel sorunları konu ediliyor.
Üslup: Eserdeki öykülerin tamamının durum öyküsü olduğu ve anlatım olarak da ana karakterin düşüncelerinden yola çıkılan üslup, birçok olay öyküsü okumayı seven okuyucu tarafından durağan kabul edilebilir. Ancak yazarın hem günlük bir dil ile adeta okuyucusuyla konuşma hissiyatı veren cümlelerinin yanında bu konuşma esnasında önemli mesajlar da vermeyi başaran anlatımı sayesinde eserin, durum öyküsüne meraklı okuyucular için ilgi çekici bir eser olduğunun ifade edilmesi gerekiyor.
Özgünlük: Eser, konusu itibariyle özgün hikayeler barındırmamaktadır. Zaten okuyucu tarafından da açıkça anlaşılabileceği üzere, yazarın amacının bu olmadığı da görülmektedir.
Karakter: Öykülerdeki karakter şemasının genelde en fazla 3 kişiden oluştuğu görülmekle birlikte verilmek istenen bütün mesajlar neredeyse hep ana karakterin kendisiyle olan iç konuşmalarında verilmektedir. Bu durumun bütün hikayeler dikkate alındığında bilinçli olarak tercih edildiği anlaşılmaktadır.
Akıcılık: Üslup bölümünde ifade edilen hususlar uyarınca, eser kısa olsa da bir solukta hızlıca bitirilebilecek kitaplar kategorisinde değerlendirilmemelidir. Çünkü yazarın amacı bir seferde okunacak bir eserden ziyade okuyucusunu düşündürebilmektir.
Genel: Yukarıda belirtilen kriterler uyarınca 10 üzerinden gerçekleştirilen değerlendirmede:
Konu: 7
Üslup: 7,5
Özgünlük: 2
Karakter: 7
Akıcılık: 6
puanlarını alan eserin genel ortalaması ise, 5,9 puandır. Eser, 7 barajının altında kalmış olsa da, durum hikayelerine ve felsefe meraklısı okuyucular için incelenmesi gereken kitaplardan birisi olarak değerlendirilmelidir.
(*) : Notlar başlığındaki bütün kısımlar:
HAYATI SAVUNMA BİÇİMLERİ
Yazar: Adalet Ağaoğlu
Yayınevi: Everest Yayınları
Baskı: 1. Baskı – Haziran 2017
kapakta kullanılan fotoğraftaki kitaptan alıntı olarak kullanılmıştır.
Comments